Záró szakmai nap

Öveges Programként ismerte meg a szakma azt a pályázati lehetőséget, melynek célja a magyar természettudományos oktatás fejlesztése, új alapokra helyezése volt. Krétakémia helyett a kréta kémiája, előadás helyett tanulói kísérletek - egy két gondolat erről a megújulásról.

A megújulás mindig nehéz, de ha sikerül legyőzni a félelmeinket és lehetőségeket látunk magunk előtt, és nem kötelező feladatokat, akkor élvezi az ember, amit csinál. Különösen ha nem egyedül csinálja. 

TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0050 Csorba György Komplex Természettudományos Laboratóriumi Központ nevet viselő pályázat egy jól működő csapatnak köszönheti a sikert. Mert hogy sikeres, az nem kérdéses. A technikai kivitelezésben profi tervezők, építők, laborberendezések és eszközök gyártói és forgalmazói vettek részt. Tőlük is tanultunk: szakmai profizmust, segítőkészséget, precizitást.

A pedagógiai szakmai munkát egy kis csapat kezdte, amely hamarosan kibővült lelkes kollégákkal. Mintegy 40 tanár vett részt a szakmai munkában. Munkafüzeteket (300 tanórára), szaktanári segédleteket (240 tanórára) készítettünk, versenyfeladatsorokat állítottunk össze 4 országos versenyre, versenyeket, szakmai napokat, konferenciákat tartottunk. Mindezt másfél év alatt. 

Na és igen. Tanítottunk is. Az új laborban. Új eszközökkel. Mondhatnánk azt is, hogy tanultunk. Először úgy gondoltuk, hogy a továbbképzéseken, pl.  korszerű pedagógiai módszereket a természettudományos oktatásban. Aztán rájöttünk, hogy az órákon tanultunk igazán. A kolégáktól és a gyerekektől. Bizony néha mi is rácsodálkoztunk egy- egy kísérletre, felfedeztük egy másik szakos kolléga munkájának nehézségét vagy éppen a közös pontokat. 

És most itt állunk a számvetésnél. Majdnem 600 laboróra fizikából, kémiából, biológiából és földrajzból a vállat 500 helyett. 15 általános iskola tanulóit és tanárait láttuk vendégül a Lévay Laborban Szögligettől Mezőcsátig. A tanulóknak élmény volt a XXI. századi környezet és az, hogy "mi kísérletezhettünk", a tanárnak komoly munka és maradandó élmény. "Jó volt, csak lehetett volna hosszabb", - írták a visszajelző lapokra a gyerekek egy 90 perces kémia vagy fizika óra után. Talán a kollégáknak mondanak valamit ezek a szavak.

Erről számoltak be a szakmai napon a labor munkatársai Takács Judit és Makranczi Zsolt, valamint a partneriskolák tanárai közül Majoros Józsefné (Bőcs), Tóth Zoltánné (Miskolc-Diósgyőr) és videoüzenetben Nagy Sándor kollégánk is.

A projektet mind a kollégák, mind a tanulók, mind a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon szempontjából sikeresnek tekintjük.

Nagy tisztelettel köszönjük az Öveges Program által nyújtott lehetőséget. Munkánkat továbbra is abban a szellemben kívánjuk folytatni, amely méltó Öveges József tanár úr és gimnáziumunk egykori tudós tanára Csorba György emlékének.