Kutatók éjszakája 2015

Gimnáziumunk idén is bekapcsolódott a kutatók éjszakája programba.

A Csorba György Komplex Természettudományos Laboratóriumban kapott helyet a kémia előadás, melyet Molnárné Litványi Krisztina tanárnő vezetésével a 11-es kémia fakultációs diákok tartottak. Kétszer egy órás kisérlet sorozatot tekinthettek meg a kémia iránt érdeklődők.

Előidéztük a „kémia szellemét” a szellem a palackból és meg is néztük, hogy mit üzen nekünk. Gyújtottunk tüzet gondolattal, üvegbottal, majd készítettünk elefántfogkrémet. A közönséget bevonva otthon elkészíthető kísérleteke i s végeztünk, mint pl. kémiai lávalámpa, szénkígyó vagy tejből és ételfestékből készült „festmények”. Játszottunk a hidrogénnel és természetesen a falat rengető robbanások és a lángoló buborékok sem maradhattak ki az estéből.

A fizikai előadás melyet Kissné Fodor Tímea tanárnő tartott, az E6 terembe. Az előadás a háztartásunkban megtalálható, főként konyhai eszközökkel való kísérletezés témájában zajlott. Készítettünk szívószálból szilveszteri dudát, vizen kinyíló virágokat anyukánk számára, de PVC csövek segítségével könnyebb dallamokat is lejátszottunk közösen. Kísérleteztünk szuper öblítő-szárító folyadékkal, jártunk XIV. Lajos udvarában, láthattunk újra meggyulladó gyertyát és „égettünk tanárt” is. (Bár néhány 5-es gyerek megijedt, ha tanárnő elégeti magát, ki fogja folytatni az előadást?) Szüleink pedig büszkén és ragyogó arccal figyeltek bennünket, ha tanárnő kérdésére helyesen válaszoltunk.

Tanárnőink és a kezük alá dolgozó Lévays diákok élményekben gazdag estét tartottak nekünk a fizika és kémia tudományáról.Ne hagyd ki jövőre sem!

Danyluk Anna 10.E

Grolmusz Fanni 11.C